Karabuğday diyeti nedir - nasıl yapılır?


Karabuğday Diyeti

Karabuğday diyeti, yalnızca bir ana üründen oluşmasına rağmen, diğer bazı mono diyetler kadar vücuda zararlı değildir. Bunun en büyük nedeni ise karabuğdayın son derece besleyici olması ve birçok vitamini içeriyor olmasıdır.

Karabuğday diyetinin özellikleri arasında en önemlisi ise beslenme uzmanlarına göre kısa sürede oldukça hızlı sonuç vermesidir. Yapılan önerilerin ise en başında bol su tüketmeniz ve kısa sürede hızlı verilen kiloların hemen geri alınmaması için diyet sonrasında dikkatli olmanızdır.

Karabuğday Diyetinin Prensibi

Tercihinize göre bir ya da iki hafta boyunca sadece karabuğday yenecek olması, karabuğday diyetinin prensibidir. Yapacak olduğunuz diyete kurutulmuş meyveler, doğal ev yapımı meyve suları, kefir ve yoğurt eklenmesine izin verilen daha yumuşak karabuğday diyeti çeşitleri de vardır. Tabi bu tarz bir diyetin tolere edilmesi oldukça kolaydır. Fakat etkisi de bir o kadar azdır.

Kısa süre içerisinde göze çarpacak bir sonuç elde etmek, her diyet yapan kişinin en büyük beklentisidir. Bu nedenle karabuğday diyeti kısa süreli ve aynı zamanda oldukça somut bir etkiye sahiptir.

Karabuğday Diyetinin Faydaları

Diğer yapılan tekli diyetler ile kıyaslama yapıldığında karabuğday diyetinin farkı ortaya çıkmaktadır. Birçok vitamin ve mineral içeriği sayesinde vücudu tüketmeden kilo vermenizi sağlar. Ayrıca diyetlere başlamadan önce ekonomisi de dikkate alınırsa karabuğday oldukça uygun maliyetlidir.

Karabuğday Diyetinin Zararları

Herhangi bir mono diyet vücudun tükenmesine sebebiyet verebilir. Çünkü mono diyetler birçok temel maddeden yoksundur ve diyete paralel şekilde multivitamin desteği alımı bile bu eksiklikleri telafi edemeyecektir. Tüm bu nedenlerden dolayı hamileler, emziren anneler ve kronik hastalıkları olanlara bu diyet zarar verebilir. Kesinlikle doktora danışılmadan böyle bir girişimde bulunulmamalıdır. Ayrıca birçok hastalığı ortaya çıkarabileceği için kesinlikle ağır ve aktif işi olanlara tavsiye edilmemektedir.

Uzun süreli bir diyet ile hemoglobin azalır, uyuşukluk belirtileri çıkar, bayılma olasılığı vardır ve konsantrasyon güçlüğü çekilir. Her bir mono diyet, depresyona sebebiyet verebilir. Fiziksel yaşanacak stres aynı zamanda psikolojik durumu da etkiler.

Karabuğdayın tüm faydalarına rağmen, yalnız bağırsaklar için de zorluklar çıkabilir. Sindirim sorunları ve sonrasında şişkinlik ile ağrı yaşanabilir. Bu tarz belirtilerin ortaya çıkması durumunda diyet hemen durdurulmalıdır.

Aniden diyeti bırakmak çok hızlı kilo alımına sebebiyet verebilir. Ani kilo alımının önüne geçmek için diyet sonrasında birkaç hafta beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.

Karabuğday Diyeti Nasıl Yapılır?

Zor olan kısım ise bu diyeti başarı ile tamamlamaktır. Birkaç alternatif diyet uygulaması vardır. Kendinize uygun olanı seçerek uygulamaya başlamak sizin nefsinize bağlıdır.

Karabuğday Diyeti ile 7 Gün

Günde 150 gr ile 250 gr karabuğday yemelisiniz. Bunun için 2 buçuk litre suyu kaynatın. Kaynayan suyun içerisine karabuğdayı ekleyin ve kapağını kapatarak bir havluya sarın. Tüm gece sabaha kadar bekletin. Mısır gevreği kıvamına gelecek ve içindeki vitaminleri kaybolmayacaktır. İçerisine tuz, şeker ya da başka herhangi bir ekleme yapamazsınız. Yani karabuğday tek başına tüketilir. Çiğnemekte zorlanırsanız yani mecbur kalırsanız sadece yağsız kefir ile karıştırabilirsiniz.

7 günlük karabuğday diyeti menüsü

  • Kahvaltı: 50 gr karabuğday ve şekersiz yeşil çay

  • İkinci Kahvaltı:50 gr karabuğday ve su

  • Öğle Yemeği:100 gr karabuğday ve çay

  • Akşam Yemeği:50 gr karabuğday ve su

Karabuğday Diyeti İle 14 Gün

Zor bir seçenek olan 7 günlük diyete uymak sizin için çok zor ise iki haftalık karabuğday diyeti size uygun olabilir. 100Gr kuru meyve, bir kaşık bal, şekersiz meyveler ve yeşil sebzeler bu diyete eklenir. Eğer ana öğünler arasında acıkma durumunuz olursa az yağlı kefir veya katkısız yoğurtlar yiyebilirsiniz.

Bu eklemelerin sonunda sonuç çok etkileyici olmayacağı için diyet süresi bir hafta uzatılarak, 14 günlük karabuğday diyeti yapılır. Bu seçenek vücuda daha az zararlıdır ve tolere edilmesi daha kolayır. Örnek menü verecek olursak:

  • Kahvaltı:50 gr karabuğday ve şekersiz kahve

  • İkinci Kahvaltı: 1 bardak kefir veya bir avuç kuru meyve

  • Öğle Yemeği: 100 gr karabuğday ve çay

  • Öğleden Sonra Atıştırmalık: Elma, salatalık, domates veya 1 bardak domates suyu

  • Akşam Yemeği:50 gr karabuğday ve katkısız doğal yoğurtla

 

Sonuç

Tahılların içerisinde yer alan karbonhidratların karmaşık olmasından dolayı parçalanmaları uzun sürer. Bu da size uzun süreli tokluk hissi verir.

Besin eksikliği ile vücut, yağ depolarından enerji çekmeye başlayarak hızlı kilo verdirir. Karabuğday diyeti ile haftada 10 kilo verebilirsiniz ancak, ilk birkaç gün bunun etkisini göremeyebilirsiniz. Diyete başlangıç ağırlığınız ne kadar büyük olursa, diyete bağlı kilo kaybınız da o kadar büyük olur.

Verdiğiniz kiloların hemen geri dönmemesi için diyeti sorun yaşamadan bırakmalısınız. Diyetin süresi sona erdikten sonra yavaş yavaş sebzelere ve diğer et, süt ürünlerine geçiş yapın. Direkt olarak karabuğdayı beslenmenizden çıkarmayın.

Yorumlar